Kolmosen kausiennakko 2017
18.4.2017 12:56 Uutiset / KPS Edustus

KPS kolmosessa Part 2

Kolmosen kausi 2017 käynnistyy vappuviikolla Keskipohjanmaan ja Vaasan piirin osalta edelliseen kauteen nähden tasaisemmista lähtökohdista, joskin kärjen taso ei varmaan tule olemaan yhtä laaja kuin edellisellä kaudella, jolloin viiden kärjessä sijoittuneista joukkueista todennäköisesti kaikki olisivat säilyttäneet esityksillään paikansa sarjaporrasta korkeammallakin. Mennen kauden tulokset ovat enää vain kokemusta ja uuteen kauteen lähdetään sarjassa hieman perinteisimmistä asetelmista, kun sarjassa on palattu 12 joukkueen sarjaan, mistä voittaja nousee kauden päätteeksi kakkoseen ja kaksi huonointa tippuvat oman piirinsä neloseen. Keskipohjanmaan piiristä on mukana kolme joukkuetta ja loput yhdeksän tulevat sitten Vaasan piirin puolelta, kun viime kaudella keskipohjanmaan piirin joukkueista yksi (JBK) nousi sarjaporras ylemmäksi ja kaksi (HBK ja KPV Akatemia) porrasta alemmaksi.

Etukäteen arvioituna sarja tulee olemaan kärjen takana tasainen, kun kaudella kukin joukkue pelaa 22 ottelua on tahti peli viikossa varmasti suurimmalle osalle varsin sopiva. Viime kaudella, kun sarjassa pelattiin peräti 26 ottelua, vaihteli osan joukkueista suorittamistaso voimakkaasti riippuen siitä ketä pelaajia kukin kulloinkin mukaan peleihin sai. Tällä kaudella pelejä pelataan tasaisesti peli per viikko tahdilla läpi kauden, joten kapeammallakin pelaajamateriaalilla pystyy sarjassa menestymään. Suosikkeina näin etukäteen sarjanousua lähtevät tavoittelemaan FC Kiisto ja SJK Akatemia, joista varsikin FC Kiisto on rakentanut mielenkiintoisen joukkueen. Samoin SJK Akatemia on uudistunut hieman, kerättyään Sisu-pallon viimekauden kärkipelaajat riveihinsä, jonka lisäksi joukkue pääsi talven aikana pelaamaan kovia pelejä kohtalaisella menestyksellä Suomen cupin lohkovaiheessakin. Jos sarjan joku muu, kuin edellä mainitut joukkueet, voittaa on se aika suuri yllätys, mutta toivottavasti tähänkin sarjaan, joku Leicesterin kaltainen tarina saadaan mahtumaan. Kärkikaksikon takana on ennakkoon sitten todella tasainen kamppailu odotettavissa, sillä useimmat joukkueet saavat jalkeille kelpo materiaalilla varustetun pelaajakaartin. On hyvin todenköistä, että kauden mittaan sijoitukset sijoilla 3-10 tulevat vaihtumaan ja ratkaisevaa on se, mikä joukkue pystyy tasaiseen suoritukseen kauden aikana. Lisäksi joukkueen henkinen suorituskyky merkitsee paljon tiukkojen pelien kääntyessä, joko voitoksi tai tappioksi. Putoaja kandidaattejakin mietittäessä on tälle paikalle ennakoitu muissakin foorumeissa FC Jukolaa, jonka miehistö on edellisestä kaudesta vaihtunut lähes totaalisesti. Toisen putoajan veikkaaminen on sitten jo todella vaikeata, sillä molemmat sarjanousijatkin vaikuttavat ennakkoon sarjaan hyviltä joukkueilta, joten jätetään se toinen putoaja sitten muiden arvailujen varaan.

Kopsin harjoituskausi alkoi todenteolla tammikuun alussa ja taviaika on joukkueen osalta puristettu kasaan ihan kohtuullisen hyvän harjoittelun merkeissä. Nyt alkava kausi on toinen joukkueelle kolmosen tasolla ja harjoittelu on noudattanut edellisen kauden rakennetta, missä pohjat tekemiselle on luotu jo edellisellä kaudella joten fyysinen suorituskyky on kauden alkaessa selvästi edellä edellistä vuotta. Joukkueen pelitapaa on haettu koko talven, sillä tällä tasolla pelaajamateriaali määrittää hyvin vahvasti sen minkälainen pelityyli joukkueelle rakennetaan, kun se korkeammalla tasolla menee niin, että pelaajat valitaan seuran määrittelemään pelitapaan. Tämän peltapaongelman kanssa Kopsikin on koko talven taistellut, sillä pelaajamateriaali mahdollistaa nyt viimekautta monipuolisemman tavan hyödyntää materiaalia ja sen oikean tavan löytäminen ei ole ollut niin helppoa. Kopsin pelaajamateriaali onkin vahvistunut eniten juuri hyökkäyssuunnan pelaajilla, kun uusina pelaajina joukkueeseen ovat liittyneet Atte Henttu (GBK), Bright Ihionu (KPV), Emil Finne (YPA), Jonas Holm (GBK). Lisäksi liki koko viime kauden rakennusprojektin vuoksi sivussa ollut Lenni Luokkala on nyt täysipainoisesti mukana, Niko Ahonen on kotiutunut armeijasta ja Mika Korkiala pääsee kesäkuussa loukkaantumisensa jälkeen täydellä panoksellaan mukaan. Muilta osin joukkueen aiempien kausien runkopelaajat ovat vahvasti edelleen mukana ja kokonaisvahvuus joukkueessa on 22 pelaajaa, joista 3 on maalivahteja. Pelaajarinki ei ole määrällisesti missään nimessä liian laaja päinvastoin tilaa olisi 1-2 kahdelle pelaajalle koko kautta silmällä pitäen, mutta laadullisesti joukkue on erittäin tasainen ja muutaman pelaajan poissaolo ei tule hetkauttamaan joukkueen suoritustasoa. Joukkueen vahvuudesta onkin poistunut pelaajia sitten viime kauden runsaasti Jesse Roukala (Sääripotku), Ville Määttä (OLS), Teemu Polso (RyPK-84), Paul Adour (???), salibandyn liigatasolle (OLS) lähtenyt Jonathan Tynkkynen. Jari-Pekka Johansson (KPS II), Akseli Syrjälä (???), Jani Salmi (lopettanut), Niko Kivinen (lopettanut), Joni Kivinen (KPS II). Taustojen osalta vaihtuvuus on sitten ollut paljon vähäisempää, kun viime kauden valmennus jatkaa tulevallekin kaudelle ja joukkueenjohtajan hommat on ottanut hoitaakseen Roni Karppi Jari Parikan siirtyessä seuran talouspuolelle.

Tavoitteet kaudelle ovat alusta alkaen olleet selvillä, että viime kaudesta lähdetään parantamaan sekä urheilullisten tulosten, että muunkin toiminnan osalta. Joukkue on nyt yhden kauden kokeneempi tässä sarjassa ja viime kauden alun uuden opettelu pitäisi olla poissa, mikä näkyi jo edellisellä kaudella elo-syyskuussa, jolloin joukkue oli henkisesti todella vahva tiukassa paikassa. Urheilulliset tavoitteet joukkue asettaa itselleen sarjan kynnyksellä, mutta nyt on jo selvää, että joukkueen potentiaali antaa mahdollisuuden asettaa tavoitteet todella korkealle. Kopsi tulee varmuudella haastamaan sarjan kärkijoukkueet, mutta kuinka hyvin taso säilyy läpi kauden, on vielä hämärän peitossa ja se tulee määrittämään urheilullisen tuloksen.